PhotobucketPhotobucket - Video and Image Hosting Paraules sobre Tai txi, Txi kung, MTX,...: de març 2010

dimarts

Primavera


La
Teoria dels 5 Elements, base de la Medecina Tradicional Xinesa, assenyala que amb el canvi d'estació, hem deixat enrera l'Aigua que regia l'hivern i hem entrat de ple a l'element Fusta de la Natura. És temps de renaixement, de creixement sobtat, de despertar i d'expansió.

El Fetge és l'òrgan que pertany a la Fusta, a la Primavera, al Vent. Funciona acoblat a la vesícula biliar i ara, en aquesta estació, treballa al màxim. Els ulls, el connecten amb l'exterior del nostre organisme, i les llàgrimes i la bilis són els fluids corresponents. El color verd concorda amb l'estació i la seva visualització ens pot facilitar l'equilibri.

S'atribueixen al fetge, més de 500 funcions vitals. La Medecina Tradicional Xinesa valora en especial el seu paper de comandament, d'exercir la seva autoritat, acumulant i dirigint la Sang. Un mal funcionament d'aquest òrgan, pot conduir a l'estancament del "Chi"(energia) i finalment de la Sang.

Músculs, tendons, ungles i ulls corresponen al fetge. Si el flux de sang i "chi" no és l'adequat, si s'estanca, els músculs i els tendons es fatiguen fàcilment, poden produir-se espasmes i dolors musculars, vertigen, es debiliten les ungles i és fàcil que apareguin problemes oculars.

Emocionalment, quan l'energia del fetge es desequilibra, la persona s'indigna i enutja amb facilitat. Igualment s'afirma, que la ira causa un ascens patològic del Chi i de la sang i també la seva dispersió. És per això que es diu: "la ira destrueix el fetge".

Atents doncs aquesta primavera a les nostres enrabiades, no endurim el fetge "com una pedra"!

Asserenant-nos, sentint-nos en pau amb nosaltres mateixos i amb els altres, sostindrem la fluïdesa del nostre Chi, de la nostra sang, mantindrem l'equilibri de les emocions i la nostra claredat de judici.

Amb un fetge equilibrat, les nostres decisions seran fermes, la visió clara i l'acció resolutiva. Desenvoluparem fàcilment, l'impuls i la habilitat d'adaptar-nos, millorant la nostra capacitat d'afrontar el que ens acosta la vida.

Em fa gràcia la relació entre frases que he sentit des de sempre, com: "treure la ràbia pels ulls", "plorar de ràbia", "treure sang pel fetge", "sang i fetge",.. i tots aquests conceptes i relacions de la Medecina Tradicional Xinesa.

També, molts han escrit sobre la Ira i els seus efectes...

"El que domina la seva ira, domina al seu pitjor enemic". Confuci

"La ràbia, és una ràfega de vent que apaga la làmpada de la intel.ligència. Robert Ingerssoll

"L'èxit i el fracàs depenen de la saviesa i la intel.ligència, que mai no poden funcionar apropiadament sota la influència de la ira". Dalai Lama

"Jo et castigaria, si no estigués ple de ràbia". Refrany

"La ira, si no és refrenada, és freqüentment més perjudicial per nosaltres que la injuria que la provoca". Sèneca

"La ira no ens permet saber el que fem i menys encara, el que diem". Arthur Shopenhauer

"La ira amb la bogeria llinda". Refrany

"El que comença amb còlera, acaba amb vergonya". B. Franklin

"Cada cop que la nostra ira descarrega, vindrà a caure ben segur, sobre nosaltres mateixos". William Penn

"Si ets pacient en un moment de ràbia, escaparàs a cent dies de tristesa". Dita xinesa