PhotobucketPhotobucket - Video and Image Hosting Paraules sobre Tai txi, Txi kung, MTX,...: de juny 2009

dijous

El Tai txi i l'Artritis

Photobucket - Video and Image Hosting

Els anys d'experiència ensenyant Tai txi, m'han anat fent evidents, els múltiples beneficis que pot aportar la pràctica d'aquesta disciplina, a persones amb certs problemes de mobilitat, dolor, osteoartropatia, artritis reumàtica,.. i la considero un valuós suport a les prescripcions mèdiques.

No podré oblidar mai la tendresa i l'agraïment d'una iaiona, que un dia al final de la classe, em va regalar un preciós mocador blanc amb la meva inicial brodada, dient-me que gràcies a l'exercici havia pogut tornar a fer aquesta feina que l'apassionava.

També recordo la Pepita, quan m'explicava que temps enrera havia pensat demanar al fill que li baixés l'estenedor, doncs les seves mans ja no arribaven al fil per penjar la roba. Després d'un any de pràctica, em manifestava amb alegria que per sort no ho havia fet i potser caldria que li alcés una mica més ja que el trobava massa baix.

Em vaig emocionar, al curs d'instructors de Tai txi per l'Artritis, per l'entusiasme i la il•lusió de la Núria, una jove afectada per un dolorós procés d'artritis, explicant-nos, que després de 3 anys de pràctica contínua, de les dotze pastilles diàries que prenia, havia passat a una; ara es dedica a donar classes de Tai txí, col.laborant amb la seva mestre, l'Olga.

Crec, que tots els que tenim el privilegi de practicar, compartir i ensenyar aquesta disciplina que un dia ens va impregnar l'ànima, erigint-se com un dels motors de la nostra vida, gaudim de moltíssimes experiències i testimonis positius del que aporta, tant a persones sanes, com a les afectades per algun patiment físic.

És cert que el dolor i els problemes discapacitants tendeixen a desanimar a qui suporta una problemàtica específica a nivell de mobilitat, a l'hora de posar-se a fer exercici. Sense moure'ns, però, quan patim algun d'aquests problemes, les afeccions es van agreujant dia a dia.

Com diu una sentència de la Medecina Tradicional Xinesa: "L'aigua estancada, es podreix, l'aigua en moviment no és fa malbé", i el mateix passa amb el nostre cos.

El Tai txi, millora la flexibilitat, redueix la rigidesa. Gràcies als seus moviments, treballem de forma suau però profunda, la totalitat de les articulacions, músculs i tendons del cos. Hi ha seriosos estudis d'Atlanta, que demostren una disminució de la freqüència de caigudes d'un 47,5%, quan es practica.

Al Tai txi, usem moviments isomètrics i isotònics que incideixen favorablement sobre la força muscular (grups d'estudi mesuren l'enfortiment en un 15-20%); les articulacions es mantenen estables i protegides, evitant que segueixin degenerant-se les parts ja afectades, patint menys lesions i menys dolor.

També a nivell cardiorespiratori, protegeix cor i pulmons, incrementant la seva resistència, millorant la circulació de la sang, dels fluids i de l'oxigen.

Podria mencionar nombrosos beneficis més: la correcció postural que farà que es produeixi menys desgast de músculs i articulacions, una major consciència del cos a l'espai, l'augment de l'equilibri, l'apertura dels meridians d'energia,.. la llista seria ben llarga.

Cal destacar, que la majoria de practicants amb algun tipus d'afecció, després d'un temps de treball, manifesten més auto-estima, més confiança, sentir-se més clars mentalment, molt més relaxats i animats per encarar la problemàtica que els deixava sense capacitat de lluita temps enrere.

Estic il•lusionada i motivada per ampliar el meu treball en aquest terreny específic i em sento molt agraïda per tot el que Jeff, vingut de Miami, i Roberto, de Bolònia, ens van transmetre durant moltes setmanes, esperant l'arribada del Dr. Lam.

Del Dr. Lam, em van impressionar la saviesa, la seriositat, la passió, el seu amor per les persones que pateixen, i tot això, es veu reflectit en cada detall del programa que ha creat específic per l'Artritis.

Amb mestria, humilitat, i una simpatia encomanadissa, el Dr. Lam, ens ha ensenyat aquest acurat i valuós treball, capacitant-nos, per difondre'l i transmetre'l.

Sento que compto amb moltes més eines per incorporar al meu Tai txi i, dins el caparronet rinxolat, no paren de dibuixar-se idees i projectes, que espero transformar en espurnes de suport a qui pateix aquests trastorns.