PhotobucketPhotobucket - Video and Image Hosting Paraules sobre Tai txi, Txi kung, MTX,...: d’agost 2006

dilluns

Longevitat i Tai txi

Photobucket - Video and Image Hosting


Preguntaven sovint a Wu Tu-Nan, mestre de Tai txi
que va viure 105 anys:

"És el Tai txi el motiu de la seva longevitat?"

"No directament. El tai txi ajuda a cultivar un esperit relaxat.
Posseir un esperit relaxat és el secret de la longevitat"



Ahir me'l va recordar una de les meves iaiones de 83 anyets, la Maria, quan tota emocionada, després de la classe, amb espurnetes d'alegria als ulls, se'm va acostar i amb un dolç somriure em va dir:

"Nena, aquesta setmana he començat a entrenar seriosament a casa, a relaxar-me com ens ensenya el tai txi i ara sí que veig que viure molts anys"


Em va arribar al cor...

Espurnes de Tai txi

Image hosted by Photobucket.com

Res de Maremagnums, aules o parcs sabadellencs...


He sentit en molts moments, sensacions precioses quan practico Tai txi a la meva terra, però no us podeu imaginar els instants tan màgics que vaig viure a Chengdu.
Arribàrem quan ja queia la tarda, a l'increïble parc dedicat al poeta Du Fu. Un espai farcit de majestuosos bambús, acaronat per un riu amb mil•lions de carpes xineses de vius colors saltant per tot arreu, i al cap de pocs minuts, sense saber massa com, em vaig trobar fluint, movent-me amb una cinquantena de xinesos tots uniformats i cerimoniosos.
Crec que els meus ullets desprenien tantes espurnes d'il•lusió que els peixets encara feien mes saltirons sobre les nítides aigües...

Yin-Yang

Photobucket - Video and Image Hosting

El símbol del "Tai Chi", representa una de les concepcions més antigues de la cultura oriental: el Yin i el Yang, els dos principis que regeixen el cosmos, la natura i l'ésser humà.

Segons la teoria del Yin i el Yang, l'univers, en originar-se, era caòtic i dèbil, sense forma ni substància, i aleshores, totes les forces complementàries del Tao, es van unir.

D'aquesta forma, s'inicià el balanç entre les dues polaritats, s'establí l'ordre i l'harmonia i la Creació va prendre forma. Yin i Yang, a la vegada oposats i complementaris i les seves interaccions i moviments de balanç poden considerar-se l'origen de la creació, del desenvolupament i de la transformació de món.

Yang, "Lluminós" l'àrea blanca, la cara il•luminada de la muntanya, representa l'energia masculina, "positiva", constructiva, el sol, el foc, el dia, la calor, l'estiu, la plenitud, la sequedat, la duresa...

Yin, "Foscor" la part negre del cercle, la cara ombrívola de la muntanya, és l'element de l'obscuritat, la lluna, l'aigua, la nit, l'energia femenina, "negativa", el fred, l'hivern, el buit, l'humitat, la passivitat, la suavitat...

Són dues forces antagonistes i s'inhibeixen una a l'altra, però en arribar a un punt crític d'excés, cada una es converteix en el seu oposat, doncs enclou el germen del contrari. El Yin conté el Yang i viceversa.

La Medecina Tradicional Xinesa veu l'home, com un microcosmos del macrocosmos i afirma que el nostre cos actua amb el mateixos cicles i elements reguladors de la natura i l'univers. La Salut es defineix com un equilibri entre el Yin i el Yang, i la malaltia és el resultat d'una deficiència o d'un excés, una desharmonia Yin-Yang.


Avui pensava en les emocions. Segons la Medecina Tradicional Xinesa, hi ha una clara relació entre el desequilibri d'un òrgan i una determinada emoció.

Per exemple, si sentim ràbia molt sovint, ben segur, crearem un desequilibri al nostre fetge, si no ens traiem la tristesa de sobre, els nostre pulmons es quedaran buits energèticament, o si tenim moltes pors, els ronyons patiran...

M'he fet la reflexió de com les nostres emocions també dansen al ritme de la polaritat; la tristesa ens tanca, ens comprimeix; l'alegria ens porta a expandir-nos i a obrir-nos a la vida; l'ira ens fa bullir per dins; quan ens sentim en pau amb el món i amb nosaltres, gaudim de serenitat i harmonia.

Les "pre-ocupacions" ens rosseguen l'estomac per dins, el viure el moment present ens ofereix tranquil•litat i sol•lucions vàlides, quan ens són necessàries.

M'és fàcil comprendre moltes d'aquestes dualitats, que de l'alegria puguem passar, tot de cop o gradualment, a un estat de tristesa, d'aflicció, que de sentir-nos en pau, a conseqüència de quelcom que considerem injust o no comprenem, passem a sentir ràbia...

Però, quantes vegades hem sentit l'expressió: "passar de l'amor a l'odi"? Un altra aparent dualitat, dos oposats que em costa entendre'ls com complementaris. Em sembla massa dura aquesta oscil•lacio d'un pol a l'altre...

Podem sentir-nos una mica o molt entristits, un xic preocupats, bastant alegres o tranquils, però podem podem posar graus a l'odi? Podríem dir-li a algú: "t'odio una mica"? o podem afirmar que quan no sentim amor per algú, estem entrant en algun estat d'odi?.

No nego que moltes persones han experimentat aquests dos pols oposats, però a mi, per sort, se'm fa difícil imaginar que pugui odiar a algú si el deixo d'estimar...

Obro les pàgines d'un llibre d'Osho, "El coratge. L'alegria de Viure", i potser ell tampoc considera amor i odi com dualitat, de forma taxativa, doncs diu:

"El contrari de l'amor, realment és la por. Amb l'amor, t'expandeixes, amb la por t'encongeixes. Amb la por, et tanques, amb l'amor, t'obres. Amb la por et neix el dubte, amb l'amor confies".

Photobucket - Video and Image Hosting

Conversant...

Image hosting by Photobucket

"Mai no et facis mal, mai no en facis a ningú,
o t'avergonyiràs d'haver perdut el teu propi control"

Tot i que pugui semblar que el diumenge me les "estava tenint" amb un noi xinès, el cert és que estavem ben relaxats fent Tui shou, un component molt important del Tai txí.

El Tui shou o "Mans que empenyen", no es tracta en absolut d'un combat o d'un afrontament, sino d'una pràctica d'escolta i de subtilitat per percebre el "Chi", i un dels seus objectius bàsics, és aconseguir ting chin o l'energia de saber escoltar.

Amb més freqüència, però, de la que seria desitjable, es malentén aquesta disciplina, i és fàcil trobar més d'un "oponent" que et vol demostrar enferrissadament la seva "gran força", o algú que, rígidament, només lluita per llençar-te a terra.

Tan sols a través de l'escolta, del "ting chin", descobrirem l'essència del Tui shou, copsant la distinció entre "buit" i "ple" i aconseguint entendre, mitjançant el nostre cos, la complementarietat del yin i el yang.

Exercitant Tui shou, sabrem valorar si el nostre cos està totalment relaxat, si mantenim el nostre "centre", l'equilibri i si la nostra base és ferma i estem ben arrelats a la terra. Amb un treball correcte, percebrem si els nostres moviments gaudeixen d'harmonia i flueixen amb els de l'oponent o, contràriament, són rígids i durs.

Entenc el Tui Shou com un tipus de "comunicació", com la conversa entre dues energies. Penso, que ens fa més conscients, donant-nos una excel•lent comprensió del nostre cos, alhora que ens ofereix una meravellosa eina per entendre i acceptar la nostra interacció social, el nostre comportament amb qui ens relacionem.

També a la vida, hem de respectar el principi d'aquest saber escoltar, entendre que l'harmonia entre les persones, l'assolim amb l'equilibri entre el donar i el rebre, entre el cedir i l'avanç. Com al Tui shou, a la vida ens és fàcil perdre el "centre", la confiança, l'equilibri,.. a favor de les lluites de poder i de domini.

Per què no utilitzar la fluïdesa, la flexibilitat, la suavitat, la confiança,.. amb els altres i no el poder destructor de la força bruta i de la rigidesa?

Observant els principis del Tui shou, podem captar, com també a la vida, tot flueix molt millor si ens comuniquem sense la por a ser derrotats, a la força del destí o de l'altre, quan concebem que relacionar-nos, és contactar i compartir i no tant dominar...

Dissolvent rigideses, essent més subtils, atenent i deixant que sorgeixi naturalment la nostra creativitat, gaudim de més claredat, no hi ha lloc ni per la confusió ni pels dubtes i es manifesta tota la nostra nostra força interna.


... I acabàrem rient :-))

Image hosting by Photobucket

Els meus somnis tenen música

Image hosted by Photobucket.com

Avançava amatent el mes de juliol i tenia el desitjat viatge a la Xina a tocar de mà...

Algun vespre, quan restaven pocs minuts per finalitzar la darrera classe del dia, em semblava descobrir una lleu afonia i l'arrossegar cansat de les veus dels monjos de Jin Long Uen, sonant a l'equip de la sala, com suplicant-me unes hores de descans fins el dia següent.

Realment es mereixien com jo, unes bones vacances, fins i tot diria que una llarga excedència, així que a les ciutats xineses on vaig fer estada i a Lhasa, al Tibet, em vaig passejar per forces botigues de música, amb el desig de trobar uns substituts a l'alçada dels meus fidels cantants.

Vaig tornar carregada amb un munt de cd's precintats de cants budistes i de música xinesa, sense haver-la escoltat, però amb l'esperança posada a les precioses caràtules que m'havien fascinat als prestatges, induint-me a la compra. Malauradament, els candidats no donaven la talla i a hores d'ara encara no he pogut eximir ni concedir la jubilació als meus monjos i tot just gaudeixen d'uns dies de descans com jo.

Fa uns 8 anys, un fred matí de diumenge, els vaig descobrir. M'havia acostat d'horeta a un parc barceloní on sabia que un grup nombrós practicava Tai txi, i en arribar, vaig cercar presta un espai doncs anaven a començar la forma. Enmig del silenci, van sorgir aquelles veus del petit equip disposat sobre un vell banc; solemnes i majestuoses, carregades de força i de tendresa alhora, m'ompliren d'una sensació de pau i serenitat molt especial.

L'endemà tenia ja el cd a casa i després dels anys de coneixença, procuro agafar-me a la preciosa sensació d'aquell dia quan van encetar els seus cants en aquell parc, ja que ens hem convertit en inseparables, potser massa... Fins i tot ressonen a les meves orelles moltes nits, quan recolzo el cap al coixí i segur que molts del meus somnis són amenitzats per la seva tonada.

Amb els anys, aquests monjos s'han convertit en els meus companys de feina, en col•laboradors incondicionalment lleials. Espero que mai em passin factura per les hores treballades o, amb certa raó, em facin un discurs acusador sobre l'explotació laboral.

Tot i la meva insistència als alumnes, argumentant que la única melodia a la que han d'estar lligats mentre practiquen és a la dels seus moviments, crec que no soc suficientment convincent.

És fàcil sentir de fons algú que taral•leja la musiqueta quan comença a sonar harmoniosament a l'espai on ens movem i si algun dia intento esmunyir-me i en poso una altra, sempre surt aquell que diu que no ha fet bé la "forma" perquè no cantaven els monjos, o l'altre que expressa que sense ells es desequilibra, perd el ritme i s'accelera. -Seran els pobrets monjos els culpables de que ens costi equilibrar-nos, parar uns moments la ment i anar a un ritme lent...

Gaudeix de tant d'èxit per practicar les formes de tai txí, que fins i tot, molts dels meus alumnes l'han batejat afectuosament, anomenant-lo, "l'himne del Tai Txí".

Estic de vacances encara i no sé si és enyor, pateixo de certa monjo-dependència o necessito els seus cants relaxants després de tants dinars, sopars i de compres, compres i més compres...

Quan arriba el Nadal sembla que tothom vulgui ser més sensible i es pregona pertot, la Pau i l'Harmonia, però traient petites espurnes de vivències sentides i sinceres, em sembla percebre a l'ambient, bullici, obligacions, tantes exigències...

No he pogut evitar recordar els meus monjos amb un xic de nostàlgia.

Deixo un petit homenatge als seus cants, incloent un breu fragment d'una de les dues peces que composen el cd, "Buddhist Chants & Peace music".

A veure quin efecte us produeix...



Hanshan Temple

Powered by Castpost

Els mantres

Image hosted by Photobucket.com

La paraula Mantra prové del sànscrit man, que significa ment, i tra, que té el sentit de protecció i també d'instrument.

Els Mantres són senzilles frases o sons, cantats o recitats en veu alta o també interiorment. Es considera que tenen la virtut de calmar i silenciar instantàniament el xiuxiueig mental, unificar el sistema energètic en un conjunt de vibracions creatives, transformar els estats negatius de la ment, reconduir la respiració a un ritme uniforme, donar estabilitat a la consciència, refrigerar en poc temps un sistema nerviós estressat i posar el nostre sistema energètic en contacte amb una freqüència vibratòria més elevada.

Utilitzen els mateixos canals subliminals que la música i els anuncis publicitaris i per això no és necessari intel•lectualitzar el "significat" o la simbologia del mantra per aconseguir que el seu so exerceixi els seus efectes sobre nosaltres. El ritme sonor funcionarà en el pla inconscient i acabarà per saturar els pensaments conscients, afectant també als ritmes.

De fet, part de la màgia del mantra consisteix en que no s'ha de reflexionar sobre el seu sentit, doncs només així, transcendirem els aspectes fragmentaris de la ment conscient i percebrem la unitat subjacent.

Image hosted by Photobucket.com

Aquesta setmana m'han regalat el cd de mantres dels monjos budistes Sakya Tashi Ling del Garraf.

Tenia alguna esperança, però no han resultat ser els substituts ideals pels meus monjos de Jin Long Uen a les classes de Tai txi. Dimarts a la sala, movent-nos al seu ritme, per poc acabem tots fent aeròbic ;-))

No sé què en pensaran els de Jing Long Uen d'aquesta fusió de pop, chill i mantres i dels arranjaments de Vale Music, però suposo que el fet que els guanys del treball, ja disc d'or, siguin destinats a fundar un orfenat a Katmandú per cent nens, a l'ajuda d'altres a la Índia i al Perú, així com al muntatge del centre de meditació prop del Machu Pichu, els conformarà.

En el Tai txi també podríem considerar que utilitzem mantres. El nostre mantra és el nostre moviment...