PhotobucketPhotobucket - Video and Image Hosting Paraules sobre Tai txi, Txi kung, MTX,...: La Cinquena Estació

dimecres

La Cinquena Estació

La pluja, la humitat, la temperatura més plàcida,.. ens fan sentir que el foc de l'estiu poc a poc s'apaga.

La Medecina Tradicional Xinesa identifica la darrera part de l'estiu, amb la Cinquena Estació, un periode interestacional que enllaça la canícula amb la tardor i que correspon a l'element Terra del Cosmos.

És temps de valorar especialment el contacte amb la Natura. Sembla que acaben les intenses plujes i tenim davant dies preciosos per passejar per camps i boscos, moments de placidesa per gaudir de la meravellosa paleta de grocs i ocres, que dilueixen en pocs dies, els majestuosos verds regnants fins ara.

Ens trobem en un moment molt especial per sentir el nostre arrelament a la terra, per connectar-nos a ella i percebre l'estabilitat. Senzillament caminant o servint-nos de pràctiques milenàries com el "Txi-kung" o el Tai txi, experimentarem gratificants sensacions d'harmonia i d'equilibri energètic.

[Podem apropar-nos a un arbre i observar com es nutreix de la terra i del cel mitjançant les arrels i el brancatge. Tanquem els ulls i conduim la ment a la planta dels nostres peus. Allí neix el primer punt de ronyò, "yong quan" (pou bombollejant), per on absorbim l'energia yin de la terra, nutrint-nos talment com ho fan els arbres i les plantes.

Tot seguit, dirigim la ment al punt d'intersecció del cap amb les orelles, "bai hui", visualitzant-lo obert, per impregnar-nos de l'energia yang del cel. Només resta cercar el nostre centre, "l'oceà de chi" o "Dan tien" situat a la zona del melic, i respirar abdominalment de forma suau i profunda per emmagatzemar tot el chi nutritiu que estem rebent.]

En aquesta Cinquena estació, la Melsa, òrgan de màxima importància per la Medecina Tradicional Xinesa, que treballa conjuntament amb l'Estòmac, passa a ser l'Emperador del nostre cos. La boca és l'apertura d'entrada de l'estomac i està estretament relacionada amb la melsa; la saliva és el fluid que li correspon.

Les funcions més importants de la melsa són les de transportar i metabolitzar l'energia alimentícia per tot l'organisme, controlar l'aigua i els líquids, alliberar l'hemoglobina que el fetge transformarà i participar en la formació de limfòcits i monòcits, així com en el mecanisme immunitari,..

Molts arribem de vacances amb la idea de que alguna cosa haurem de fer amb la nostra alimentació abans no arribin les festes nadalenques. Sí, sí! tots aquells que sabem que toca no seguir "malcriant" el nostre estòmac... Aquesta cinquena estació, és el moment just i idoni per posar fil a l'agulla!

Sense obsessionar-nos, és bàsic que ara tinguem cura de la nostra alimentació, evitant qualsevol excés (sobretot del dolç, sabor corresponent a l'estació). Un consum descontrolat d'aliments innecessaris, desequilibrarà la melsa, impedint-li transformar i transportar el que reb.

Aquest desequilibri, ens pot provocar sensacions d'apatia, preocupació obsessiva, una ment confusa i tendència a la distracció amb pensaments superficials. El cos se sentirà cansat, sense energia, la nostra força, sota mínims.

De la mateixa forma, si la preocupació és una emoció sempre present a les nostres vides, molt probablement caurem en un desequilibri de l'òrgan i tot el cicle d'alimentació del nostre cos es veurà afectat.

Penso que ara, més que en qualsevol altra estació, ens cal confiar en la vida, "Viure l'Ara"! De què ens serveix "pre-ocuparnos" de coses que ni tan sols sabem si succeiran? Quina utilitat té guardar dins el sac que és el nostre estomac, coses i fets que no podem digerir o ens rosseguen per dins?

Buidem mentalment aquest sac, deixem les seves parets ben netes! Quan trobem allò que sabem que volem a les nostres vides, hem de perseguir-ho, ens cal enfocar tota la nostra energia per assolir-ho. De què ens servirà "pre-ocupar-nos" de si no ho aconseguirem? Potser tan sols per no utilitzar tot el potencial que tenim, o no canalitzar tota la força que posseïm vers el nostre motor de vida, vers els nostres somnis...


0 Comments:

Publica un comentari a l'entrada

<< Home